Večstanovanjska stavba za mlade in mlade družine – Dvorakova ulica, Maribor

Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor načrtuje izgradnjo večstanovanjske stavbe za mlade in mlade družine na Dvorakovi ulici v mestni četrti Tabor, Maribor

 

Opis projekta:

Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor (JMSS Maribor) načrtuje izgradnjo kompaktne večstanovanjske stavbe s podzemno garažo, v kateri so predvidene stanovanjske enote različnih tipov – 1.5 sobna stanovanja, 2.5 sobna stanovanja in 3.5 sobna stanovanja.
 
Načrtovani večstanovanjski objekt se umešča v osrednji del parcel ob Dvorakovi ulici ter sledi uličnemu nizu glavnih ulic – Dvorakove ulice in Ulice Moše Pijada ter hkrati zaključuje mestni kare omenjenih ulic in Ljubljanske ulice.
 
JMSS Maribor želi s funkcionalnim in skrbno načrtovanim večstanovanjskim objektom ter njegovo prvovrstno lokacijo, v neposredni bližini starega mostu, zagotoviti mladim in mladim družinam maksimalno in sodobno kakovost bivanja.
 

Dne 19.11.2021 je Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije objavila »Javni natečaj za Večstanovanjski objekt Dvorakova«

Predmet natečaja: Javni, projektni, enostopenjski natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za Večstanovanjski objekt Dvorakova (stanovanja za mlade in mlade družine Dvorakova ulica, Maribor).

Predmet natečaja je arhitekturna zasnova stanovanjskega objekta Dvořakova (z okolico) ter pridobitev ponudbe za izdelavo projektne dokumentacije za objekt in odprti prostor. Predmet natečaja je tudi urbanistična ureditev območja, ki bo izdelovalcu OPPN podlaga za pripravo odloka.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ocenjevalna komisija Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije je dne 07.03.2022 sprejela odločitev o podelitvi nagrad in priznanj, kjer je za prvo nagrado izbrala strokovno najprimernejšo arhitekturno rešitev katere zasnova sledi logiki robne zazidave kareja z ločenimi vzdolžnimi objekti, ki je značilna za območje med Dvořakovo ulico, Ulico Moša Pijade in Ljubljansko ulico. V tem smislu je predvidena novogradnja deljena na dva objekta, ki oblikujeta »odprt« zahodni vogal z vmesnim prehodom v parkovno urejeno notranjost stanovanjskega območja. Višinsko se stanovanjski objekti dvigujejo od Verstovškove ulice (P + 3) do najvišje predpisane višine (P + 5) na urbanistično izpostavljenem zahodnem križišču.

Arhitekturna zasnova elaborata predlaga bistvene lastnosti sodobnega bivanja za mlade in mlade družine. Elaborat omogoča in vzpodbuja druženje različnih starostnih skupin in na ta način krepi občutek pripadnosti in s tem oblikovanje skupnosti.

Izdelava občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) je v zaključni fazi. Sprejetje OPPN je planirano v začetku leta 2023.

V primeru dodatnih vprašanj, vezanih na projekt, vas prosimo, da nam le-te posredujete na e-poštni naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

 

Lokacija na zemljevidu: